Professional advices

Сакъзче

Сакъзче – едно от най-обичаните цветя

Сакъзче – цвете, което радва всички нас със своите красиви цветове. То е едно от най-разпространените растения, поради лесното му култивиране. Виждаме го непрекъснато в цялата му пъстрота от терасите на много домове от март до август месец. По произход е от Южна Африка и затова обича слънцето. Пренесено е в Европа в началото на 18 век.

Има няколко вида сакъзче

Висящи и полувисящи с леко мъхнати месести листа. Обича слънцето и топлината, затова трябва да бъде разположено на слънчево до полусенчесто място. През зимата ако е в топло помещение, сакъзчето ще продължи да цъфти.
Сакъзчето расте на кичести цветове у нас – от април до октомври.

Съвети за сакъзчето

За да имате продължителен цъфтеж е добре да наторявате два пъти месечно с тор. Нуждае се от умерено поливане, за да не поеме много влага, която предразполага равитие на гъбни болести. Много вредители също така могат да нападнат сакъзчето като въшки и акари. Може да се ползва специален препарат за третиране с хербициди и инсектициди.
Хубавото сакъзче е с много разклонения, за да има повече цвят. Цъфти на млади връхчета. Ако растенето, което имате няма разклонения, то може да отрежете върха му над четвъртия или петия възел от основата на стеблото. Пензира се до края на април, за да не закъснее с цъфтежа си.

В домашни условия

Може да размножавате сакъзчето чрез стъблени резници и най-хубавото е да се вкоренят през септември. Резниците трябва да се подберат от полувтвърдени части на клончето, които са гъвкави и се огъват, а не се чупят.
Растението не трябва да е поливано ок. 2-3 дни, почвата да бъде суха.
За да сте сигурни какво ще вкорените, най-добре изберете с цвят.
Изрязват се всички цветове и пъпки, както се прави и през цялата зима, за да израсне здраво и по-стабилно растение.
Отдолу резниците се цепват на кръст с ножче, което стимулира образуването на корени и се оставят на открито сенчесто място за няколко часа, за да завехнат и се забождат след това в саксия с парникова пръст и пясък.
Може да бъдат поставени и в кофички от кисело мляко, но трябва да продупчите кофичките, за да се оттича излишната вода, за да не загният.
Настаняват се в помещение с умерена температура и се поливат оскъдно през зимата.

През месец февруари

Резниците се пресаждат в по-големи саксии и се поставят в много светли и по-топли помещения.
Влажността на почвата трябва да бъде умерена.
През зимата сакъзчето, за да се запази, трябва да се съхранява в светли помещения при температура ок. 5°C.
През пролетта растението се изнася навън, разклоненията се отрязват и ако саксията е малка се пресажда в по-голяма.
Необходима е оптимална пръст – глинесто-хумусна градинска пръст. Важното е субстрата да е пропусклив. Идеалната почва за сакъзчето е в съотношение: градинска почва; оборски тор; пясък; перлит като 2:1:1:1.
Ако засаждате в градина най-гобре разстоянието между сакъзчетата да бъде ок. 20 см.
Ако е в сандъче, най-добре да засадите ок. 5-6 броя. Прецъфтелите цветове подрязвайте редовно.

Посетете и BLOG – gardenshops.net